IceTub kallbad

Steg-för-steg guide till ditt kallbad

Att börja kallbada är enkelt men det kan vara bra att hålla sig till en rutin i början så din upplevelse blir så bra som möjligt.

Steg 1: Förberedelse

Innan du dyker ner i din kallbadsupplevelse är det viktigt att du är ordentligt förberedd. Se till att du har tillräckligt med tid och att du känner dig avslappnad. Välj en tidpunkt som passar dig bäst, gärna när du är utvilad.

Steg 2: Klädsel

Bär bekväma kläder som du kan ta av dig snabbt och enkelt. Detta gör det lättare att komma in i kallbadet när det är dags.

Steg 3: Kontrollera temperaturen

Innan du går in i kallbadet, bekräfta temperaturen med en pålitlig termometer. Temperaturen bör vara kring 0-10 grader Celsius, beroende på din personliga tolerans och erfarenhet.

Steg 4: Värm upp kroppen

Innan du kliver i kallbadet, se till att din kropp är uppvärmd. Gör några enkla stretchövningar eller ta en kort promenad för att öka blodcirkulationen. Detta hjälper din kropp att anpassa sig till den kalla temperaturen.

Steg 5: Gå försiktigt ner i IceTub

När du är redo, gå försiktigt in i kallbadet. Ta det lugnt och gör inga plötsliga rörelser. Du kan använda en trappa eller stege om det finns sådana tillgängliga.

Steg 6: Håll andan

När du är helt nedsänkt i vattnet, ta ett djupt andetag och försök att slappna av. Håll andan och sänk din kropp helt ned i vattnet. Detta kan kännas intensivt i början, men det blir lättare med tiden.

Steg 7: Fokusera på andningen

Andas lugnt och kontrollerat. Försök att undvika att hyperventilera. Fokusera på att andas djupt och jämnt för att hjälpa din kropp att anpassa sig till kylan.

Steg 8: Tid i vattnet

Ditt första kallbad behöver inte vara långt. Börja med att vara i vattnet i cirka 3 minuter. Om du känner dig bekväm kan du gradvis öka tiden i framtiden.

Steg 9: Ta dig ur IceTub

När du är redo att lämna kallbadet, ta det försiktigt och använd stöd om det behövs. Stå upp långsamt och gå försiktigt ut ur kallbadet.

Steg 10: Värm dig själv

Efter att du har lämnat kallbadet, klä dig varmt omedelbart. En varm badrock eller handduk är perfekt för att hjälpa dig att snabbt återfå kroppsvärmen.

Steg 11: Drick varm dryck

Efter ditt kallbad är det en bra idé att dricka något varmt, som en kopp te eller varm choklad, för att hjälpa din kropp att värma upp inifrån.

Steg 12: Reflektera och upprepa

Ta dig tid att reflektera över din kallbadssupplevelse och hur din kropp känns. Om allting känns bra kan du sakta öka frekvensen av dina kallbad och regelbundet dra nytta av hälsofördelarna med kallbad.

Kom ihåg att alla är olika, så ta det i din egen takt och var lyhörd för din kropp. Med tiden kan du öka din tolerans för kyla och njuta ännu mer av dina kallbadssupplevelser. 

Lycka till!

Tillbaka till blogg