Kallbadtunna – ett svalkande äventyr. Vinterbad, kallbad, isbad – kärt barn har många namn - IceTub.se

Kallbadtunna – ett svalkande äventyr

Vinterbad, kallbad, isbad – kärt barn har många namn. Kallbadtunnor har blivit allt populärare som ett bekvämt alternativ till bad i sjö och hav, ett enkelt och säkert sätt att njuta av kallbadets effekter i sitt eget hem. Att kallbada hemma, året runt oavsett säsong och väder är hälsosamt för både kropp och sinne!


Låt oss börja med den största fördelen med en kallbadtunna, nämligen att den inte är inte begränsad till någon specifik säsong! Från krispiga, kalla vintermorgnar till ljumma sommarkvällar är kallbadtunnan redo att ta emot dig närhelst du känner för det. Din kallbadtunna tar dig med på äventyr genom alla årstider, säkert och bekvämt utan att du behöver lämna hemmet. 


Vilka typer av kallbad tunnor finns det?

  • Träkallbadtunnor: Tillverkade av trä, vanligtvis cederträ eller tall. Dessa kallbadtunnor ger en naturlig och traditionell känsla, träet ger också en isolerande effekt.
  • Plastkallbadtunnor: då dessa badtunnor är tillverkade av hållbar plast är de lätta och enkla att rengöra, samt har ett lägre inköpspris än exempelvis träbadtunnor.
  • Rostfria kallbadtunnor: tillverkade i rostfritt stål med en hållbar och ofta modern design. Rostfritt stål kräver mindre underhåll och kan stå emot väderpåverkan bättre än exempelvis träbadtunnor.
  • Glaskallbadtunnor: Dessa badtunnor har sidor eller delar av glas, vilket ger en genomskinlig eller delvis genomskinlig design. Vanligare i spa-miljö än i hemmet.
  • Kompositkallbadtunnor: Tillverkade av en blandning av olika material, som träfiber och plast, för att kombinera fördelarna av båda materialen. Dessa badtunnor är hållbara och har oftast god isolering dvs håller kylan i vattnet länge.
  • Inbyggda kallbadtunnor: Dessa badtunnor är designade för att vara permanent installerade i marken eller i en plattform. 
  • Portabla kallbadtunnor: Lätta och bärbara badtunnor som kan flyttas runt efter behov, går snabbt att installera, tar liten plats.

Vilken kallbadtunna ska jag välja?


Kallbadtunnans material påverkar både dess utseende och hållbarhet. Trä ger en naturlig känsla och isolering, medan plast och rostfritt stål kan vara mer underhållsfria. Välj ett material som passar din personliga smak och livsstil. För att hålla vattnet kallt och minimera energiförlusten krävs en bra isolering. Kompositmaterial och vissa träslag ger god isolering, vilket är viktigt om du planerar att använda kallbadtunnan året runt. Storleken på kallbadtunnan baseras på hur många personer som ska använda den samtidigt, välj en kapacitet utifrån dina behov förstås hur mycket plats du har i ditt hem.


Fundera även över hur mycket underhåll du är villig att utföra. Träbadtunnor kan kräva mer underhåll, såsom oljning och tätning, medan plast- eller rostfria alternativ är mer underhållsfria.

Priset på kallbadtunnor varierar beroende på material, storlek och tillverkare. Sätt en budget och jämför olika alternativ för att hitta en tunna som uppfyller dina krav utan att överstiga din budget.


Kallbadtunnan inte bara är en trend utan en livsstil som du snart inte vill vara utan. Den erbjuder ett bekvämt och säkert alternativ till kallbad i sjö och hav. Så vänta inte - hoppa i kallbadet, utforska fördelarna och låt kallbadtunnan bli din nya glädjekälla!


Hur håller man vattnet rent i en kallbadtunna?


Se  först och främst till så att inga främmande föremål som löv, grenar eller andra föroreningar hamnar i badtunnan. Använd gärna ett lock när tunnan inte används. Rengör din badtunna regelbundet för att avlägsna eventuell smuts. Använd en mild rengöringslösning, vanligt diskmedel går bra, och skölj noga.


Har du en inbyggd eller större kallbadtunna kan det vara bra att hålla koll på vattnets kemiska sammansättning, inklusive pH-nivån. Ett pH-värde mellan 7,2 och 7,8 anses vara optimalt, detta hjälper till att förhindra tillväxt av alger och bakterier. Det finns testremsor och andra mätinstrument för att mäta pH-nivåer. I dessa typer av badtunnor kan klor vara ett alternativ för att hålla den ren, följ bara rekommendationerna som följer med vid inköp.


Om du har en fast eller inbyggd badtunna är det bra att installera ett effektivt filtreringssystem för att avlägsna partiklar och hålla vattnet klart. Rengör eller byt ut filtren enligt tillverkarens rekommendationer. Om möjligt, använd renat vatten från kranen istället för exempelvis brunnsvatten, som kan innehålla föroreningar eller mineraler som kan påverka vattenkvaliteten.


Undvik att använda oljebaserade produkter (badoljor eller liknande) som kan lämna en hinna på vattnet. Dessa produkter kan också påverka filtren och kemiska nivåer i badtunnan.


Hur ofta måste man byta ut vattnet i en kallbadtunna?


Vanligtvis behöver du byta ut vattnet i en kallbadtunna efter några veckor (om du har en mindre, portabel kallbadtunna) eller månader (fast installerad kallbadtunna). Detta beror förstås på användningsmönster och hur noggrann du är med underhållet. Regelbunden kontroll av vattenkvaliteten och vidtagande av åtgärder om det behövs, kommer att hjälpa dig att hålla vattnet i tunnan fräscht. Kom ihåg att följa tillverkarens rekommendationer för skötsel och underhåll så håller din kallbadtunna för många sköna bad!

Tillbaka till blogg