Kallad förbättrar återhämtning efter träning

Hur förbättrar kallbad återhämtning och prestation?

Vilka är fördelarna med Kallbad?

1. Kallbad hjälper återhämtningsprocessen

När du är färdig med ditt träningspass pumpar din kropp syre och detoxer. Specifikt så spolar den ut föreningar som mjölksyra, vilket orsakar trötthet och ömma muskler. Mjölksyra skapas när glukos bryts ner i kroppen. Ju mer intensiv träning desto mer mjölksyra skapas.

Kallbad gör att dina blodkärl dras ihop vilket hjälper kroppen att tömma ut mjölksyra. Det minskar också svullnad. När du lämnat badet vidgas blodkärlen igen och släpper igenom en ström av ”färskt” blod. Det här blodet har fullt med syre så det kan snabbt börja arbeta för att återhämta musklerna.

2. Begränsar det inflammatoriska svaret på träning

Genom att kyla ner musklerna efter träning kan du minska den inflammatoriska respons som uppstår i musklerna genom att orsaka vasokonstriktion och därmed begränsa volymen av blodflödet till musklerna. I slutändan kan detta begränsa effekterna av träningsvärk vilket innebär att du kommer vara mindre benägen att uppleva smärta eller stelhet efter träningen.

3. Minskar effekterna av värme och fuktighet

Att kallbada innan ett evenemang som ett löplopp under varma och fuktiga omständigheter kan hjälpa till att boosta prestationen. Den mänskliga kroppen presterar inte sitt bästa vare sig när det är för kallt eller för varmt. Därför kan den här taktiken fungera genom att man sänker kärntemperaturen innan prestationen och det kan slutligen hjälpa till med homeostas och reglering av kroppstemperaturen under hela evenemanget och därför hjälpa till att maximera vår prestanda.

4. Fungerar som en tillfällig smärtlindring

Kylan i ett kallbad kan akut lätta på ömhet och smärta och helt enkelt ”få kroppen att kännas bra” via frisläppandet av endorfiner. Självklart är det inte en taktik att använda långvarigt men det kan vara användbart om du behöver akut lindring från ömmande muskler!

5. Boostar ämnesomsättningen och immunsystemet

Ökningen i ämnesomsättningen från kallbad är associerat med den ökade metaboliska energi som måste användas till att öka och bevara kroppens kärntemperatur. Den här effekten kan upprätthållas under en längre tid efter badet. Det finns forskningsresultat som tyder på att isbad och kallvattensterapi kan bidra till att stärka ditt immunförsvar men detta är något som behöver mer forskning.

6. Hjälper dig att sova bättre

Kallbad kan hjälpa till att stimulera en sänkning av kärntemperaturen och på så vis underlätta frisläp av melatonin – båda är kända för att bidra till kvalitativ sömn. Den här metoden kan vara särskilt effektiv under varmare månader när det är svårt att vara sval innan läggdags.

Tillbaka till blogg